Морски пай
Строго погледнато това ястие не е точно пай, тъй като липсва основа от тесто. Но каквито и да е кулинарни спорове да възникнат около него, за едно нещо ще има единодушно съгласие - пай, или не, тази гозба е много, много вкусна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 60 г масло
- 4 с. л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 400 г рибно филе, нарязано на кубчета
- 300 г морски дарове – миди, скариди, калмари, октоподчета, предварително сварени
- 100 г пушена сьомга или друго пушено филе, нарязано на парченца
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- 2 с. л. ситно нарязан копър
- 500 г сварени обелени картофи
- 100 мл сметана
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещеното масло се слага брашното и се разбърква кратко. Налива се млякото при непрекъснато разбъркване, овкусява се със сол и пипер и се бърка на тих огън, докато се сгъсти.
- 2.
Добавят се рибата и морските дарове. Ако са замразени, се размразяват и се отцеждат предварително. Слага се половината от магданоза и копъра, подправя се с черен пипер на вкус. Сипва се на дъното на топлоустойчива форма за печене.
- 3.
Картофите се нарязват на тънки кръгчета и се подреждат върху морските дарове.
- 4.
Сметаната се смесва с останалите копър и магданоз и се заливат картофите.
- 5.
Паят се пече 20 - 25 мин. на 200° С или докато се зачервят добре картофите.