Морска салата с мастило от сепия
За любителите на морската храна тази салата на италианеца Габриеле Савини, шеф-готвач на хотел "Хилтън" в София, е особено привлекателна – свежите хрупкави зеленчуци балансират и допълват сладкия плътен вкус на сепията, калмарите и скаридите, а мастилото допринася за една леко пикантна морска острота на финалния вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г сепия
- 200 г калмари
- 400 г кралски скариди
- 50 г селъри
- 50 г моркови
- 50 г тиквички
- 50 г домати
- 20 г сок и кора от лимон
- 50 мл зехтин
- 10 г свеж магданоз, нарязан
- 1 скилидка чесън
- 5 г мастило от сепия
- сол
- пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Морските деликатеси се почистват внимателно и се сваряват до готовност в отделни съдове. Изваждат се, охлаждат се, подсушават се с чиста памучна кърпа и се нарязват на ленти.
- 2.
Всички зеленчуци се нарязват на жулиени и се пускат за 15 мин. в купа студена вода с кубчета лед, после се отцеждат.
- 3.
Солта се разтопява в прясно изцедения лимонов сок. Добавя се зехтинът и се разбива, за да стане емулсия. Слагат се настърганата лимонова кора и пресованата скилидка чесън. Накрая към емулсията се добавят няколко капки мастило от сепия.
- 4.
Смесват се морските дарове и зеленчуците и се подправят със сол и пипер на вкус. Във всяка чиния се слага по малко от емулсията, а отгоре – сместа от морски дарове и зеленчуци, поръсена с магданоза.