Начало За нас Реклама Контакти

Морска салата с мастило от сепия

Снимка за Морска салата с мастило от сепия
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За любителите на морската храна тази салата на италианеца Габриеле Савини, шеф-готвач на хотел "Хилтън" в София, е особено привлекателна – свежите хрупкави зеленчуци балансират и допълват сладкия плътен вкус на сепията, калмарите и скаридите, а мастилото допринася за една леко пикантна морска острота на финалния вкус. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 200 г сепия
  2. 200 г калмари
  3. 400 г кралски скариди
  4. 50 г селъри
  5. 50 г моркови
  6. 50 г тиквички
  7. 50 г домати
  8. 20 г сок и кора от лимон
  9. 50 мл зехтин
  10. 10 г свеж магданоз, нарязан
  11. 1 скилидка чесън
  12. 5 г мастило от сепия
  13.  сол
  14.  пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Морските деликатеси се почистват внимателно и се сваряват до готовност в отделни съдове. Изваждат се, охлаждат се, подсушават се с чиста памучна кърпа и се нарязват на ленти.

  2. 2.

    Всички зеленчуци се нарязват на жулиени и се пускат за 15 мин. в купа студена вода с кубчета лед, после се отцеждат.

  3. 3.

    Солта се разтопява в прясно изцедения лимонов сок. Добавя се зехтинът и се разбива, за да стане емулсия. Слагат се настърганата лимонова кора и пресованата скилидка чесън. Накрая към емулсията се добавят няколко капки мастило от сепия.

  4. 4.

    Смесват се морските дарове и зеленчуците и се подправят със сол и пипер на вкус. Във всяка чиния се слага по малко от емулсията, а отгоре – сместа от морски дарове и зеленчуци, поръсена с магданоза.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари