Морковена супа с топено сирене
Тази рецепта за фина крем супа освен освен с приятната сладост на морковите радва сетивата и с интригуващи опушено-пикантни нотки на топено сирене, както и с лъчезарния си златист цвят.
СъставНеобходими продукти за 4-5 порции
- 1 с. л. масло
- 1 стрък праз или лук, ситно нарязани
- 300 г настъргани моркови
- 2 картофа, обелени и нарязани на малки кубчета
- 150 г топено сирене, нарязано на кубчета
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото масло се слагат празът, морковите и картофите. Разбъркват се 5-6 мин. с 1 ч. ч. вода, докато се задушат и поомекнат.
- 2.
Зеленчуците се заливат с 1,5 л студена вода, добавят се кубчетата сирене и супата се слага да заври на умерен огън, като от време на време се разбърква, за да се разтопи сиренето по-равномерно. Подправя се със сол и пипер на вкус. Като поври на слаб огън 10 мин., супата е готова. Сервира се с крутони или запечена филийка със сирене или кашкавал.