Минитортички от паста и патладжани
Удобните форми за мъфини ефектно приютяват средиземноморските вкусове на тези необичайни тортички с паста.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 патладжана, нарязани на тънки резени
- 100 мл зехтин
- 300 г пене или друга по-дребна тръбовидна паста
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 400 г телешка кайма
- 50 мл бяло вино
- 1 ч. л. риган
- 3 с. л. босилек, нарязан
- 200 г домати, обелени и ситно нарязани
- 100 г пушен кашкавал, настърган
- 100 г моцарела, настъргана
- 50 г пармиджано, настъргано
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се заливат с 2 л студена вода и 3 с. л. морска сол. Оставят се да постоят 20 мин., отцеждат се, подсушават се, намазват се със зехтин и се изпичат от двете страни на скара, грил или грил-тиган.
- 2.
Загряват се 2 с. л. от зехтина и в него се слага лукът. Разбърква се, докато леко се зачерви. Слага се каймата и се разбърква на силен огън, за да стане на малки късчета. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари. Прибавят се доматите. Разбъркват се 10 мин. Подправя се със сол, пипер, риган и босилек.
- 3.
Пастата се сварява според инструкцията на опаковката. Отцежда се и се разбърква с месния сос, кашкавала, моцарелата и пармиджаното.
- 4.
Формички за мъфини се обличат с резените патладжани. Вътре се сипва от пълнежа и отгоре се покриват отново с патладжани. Запичат се 15 мин. на 200° С. Леко се охлаждат, обръщат се и се сервират.