Мини пици
Обикновено миниатюрите изискват прекалено голяма концентрация за направата им. Това почти не се отнася за тези малки пици с класическа плънка, които са толкова подходящи за парти. Е, малко внимание и изпипване на детайлите никога не е излишно.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за тестото:
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. суха мая
- 1 ч. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. зехтин
- 150 - 200 мл вода
- за гарниране:
- 2 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, ситно скълцан
- 500 г домати от консерва
- 1 ч. л. риган
- 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
- сол и пипер на вкус
- 2 с. л. маслини, без костилките и нарязани на шайби
- 1 топка (125 г) моцарела
- 2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
- 4 мариновани гъби
- пресен босилек
- 2-3 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва със захарта, солта и маята. Прави се кладенче и в него се слагат зехтинът и водата. Омесва се меко еластично тесто. Меси се, докато престане да лепне. Ако има нужда се добавя още малко брашно. Оставя се за втаса, докато удвои обема си.
- 2.
В загретия зехтин се слагат да се запържат леко лукът и чесънът. Добавят се доматите и риганът. Разбъркват се, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол, пипер и босилек на вкус.
- 3.
Втасалото тесто се премесва отново, разточва се на лист с дебелина 5 мм и се нарязва на малки кръгчета. Всяко се намазва с лъжичка от доматения сос и се гарнира с моцарела, гъби, маслини и пармезан. Изпичат се, докато порозовеят. Поднасят се с пресен босилек.