Начало За нас Реклама Контакти

Мини овчарски пай

Снимка за Мини овчарски пай
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

За правото да наричат овчарския пай свое национално ястие има разногласия между британците и ирландците. Жалко е, че проблемът с това блюдо с наситени вкусове не е единственият между тези народи. Вярваме, че ще успеят да се разберат на маса. :)

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 8 кръгли хлебчета
  • 200 г настърган кашкавал
  • за месния сос:
  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. олио
  • 2 моркова, ситно нарязани
  • 1 ч. ч. червено вино
  • 1 ч. ч. горещ телешки бульон или вода
  • 1 с. л. сос уорчестър, по желание
  • 1 ч. л. листа от мащерка или чубрица
  • ½ ч. ч. зелен грах
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за картофеното пюре:
  • 1 кг картофи
  • 2 с. л. масло
  • 200 мл прясно мляко
  •   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    За месния сос лукът и морковите се задушават в сгорещеното масло и олио с 1 с. л. вода за 2-3 мин. Добавя се каймата и се разбърква, за да се раздроби добре. Налива се виното. Разбърква се, докато изври почти напълно. Прибавят се сосът уорчестър, мащерката и половината от бульона. Когато течността поизври, се добавят останалият бульон и грахът. Накрая месният сос трябва да изглежда сочен, без прекалено много течност. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 2.

    За картофеното пюре картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода за 10 - 15 мин., докато омекнат, прецеждат се и веднага още горещи се смачкват на пюре с преса и се слагат в дълбок тиган на огъня заедно с маслото и горещото мляко. Бъркат се 2-3 мин., докато се сгъстят леко. Ако има нужда, се долива още малко мляко. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 3.

    На всяка питка се отрязва капаче и средата се маха. На дъното се слага по лъжица от пюрето, настърган кашкавал, 1-2 с. л. от месния сос и отново се завършва със слой пюре и кашкавал. Пайовете се запичат в загрята фурна на 190° С за 20 мин. и се поднасят горещи.
     


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари