Мини овчарски пай
За правото да наричат овчарския пай свое национално ястие има разногласия между британците и ирландците. Жалко е, че проблемът с това блюдо с наситени вкусове не е единственият между тези народи. Вярваме, че ще успеят да се разберат на маса. :)
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 8 кръгли хлебчета
- 200 г настърган кашкавал
- за месния сос:
- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. олио
- 2 моркова, ситно нарязани
- 1 ч. ч. червено вино
- 1 ч. ч. горещ телешки бульон или вода
- 1 с. л. сос уорчестър, по желание
- 1 ч. л. листа от мащерка или чубрица
- ½ ч. ч. зелен грах
- сол и черен пипер на вкус
- за картофеното пюре:
- 1 кг картофи
- 2 с. л. масло
- 200 мл прясно мляко
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За месния сос лукът и морковите се задушават в сгорещеното масло и олио с 1 с. л. вода за 2-3 мин. Добавя се каймата и се разбърква, за да се раздроби добре. Налива се виното. Разбърква се, докато изври почти напълно. Прибавят се сосът уорчестър, мащерката и половината от бульона. Когато течността поизври, се добавят останалият бульон и грахът. Накрая месният сос трябва да изглежда сочен, без прекалено много течност. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
За картофеното пюре картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода за 10 - 15 мин., докато омекнат, прецеждат се и веднага още горещи се смачкват на пюре с преса и се слагат в дълбок тиган на огъня заедно с маслото и горещото мляко. Бъркат се 2-3 мин., докато се сгъстят леко. Ако има нужда, се долива още малко мляко. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 3.
На всяка питка се отрязва капаче и средата се маха. На дъното се слага по лъжица от пюрето, настърган кашкавал, 1-2 с. л. от месния сос и отново се завършва със слой пюре и кашкавал. Пайовете се запичат в загрята фурна на 190° С за 20 мин. и се поднасят горещи.