Минестроне
ИталияПочти всяка национална кухня има своята постна супа, съдържаща много различни видове зеленчуци. Италианският вариант обаче е познат по цял свят и заслужено се смята за класически вариант. Подходяща е особено за студения сезон, когато организмът има нужда от топлина и енергия. И макар в тази рецепта да отсъства месото, нужните на тялото ни калории можем да си набавим от растителните белтъчини, изобилстващи в супата.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 150 г зряб боб
- 60 мл зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки пресован чесън
- 250 г картофи, нарязани на кубчета
- 250 г моркови, нарязани на кръгчета
- 350 г тиквички, нарязани на кръгчета
- 2 стръка целина, нарязана на ситно
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. нарязан босилек
- 2 л зеленчуков бульон
- 150 г дългозърнест ориз или дребна паста
- 250 г домати, обелени и нарязани на четвъртини
- 200 г замразен грах
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се измива и се накисва в студена вода от предната вечер. Отново се измива и се слага в съд да ври за час, час и половина, докато омекне. Отцежда се и водата от варенето се изхвърля.
- 2.
В сгорещения зехтин се запържват лукът и чесънът, докато омекнат, прибавят се картофите, морковите, тиквичките, целината, празът, дафиновият лист и босилекът. След 5 мин. се прибавят бульонът и бобът. Супата се покрива и се вари, като се разбърква от време на време.
- 3.
След 25 мин. се слагат оризът или пастата. Вари се 15 мин. и се прибавят доматите и грахът. След 5 мин. супата е готова. Подправя се с лимонов сок, сол и пипер и се сервира.
Ако не постите строго, може да сервирате супата с настърган пармезан, а при запържването на лука може да прибавите 100 г нарязан на ситно бекон.