Микс от салати с летен трюфел
Летният черен трюфел няма прелъстителното землисто ухание на зимния, но пък дълбокият му вкус, напомнящ лешник, превръща салата на Петър Йоргов, шеф-готвач на варненския ресторант Diwine, в истински деликатес, още повече че забележително добре се съчетава с козето сирене и ароматната заливка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 180 г зелена салата
- 180 г червена салата
- 20 г черен летен трюфел
- 60 г репички
- 120 г домашно козе сирене
- 60 г зелен лук
- 40 г къдрав магданоз
- за дресинга:
- 100 мл зехтин, студено пресован
- 50 г прясна маточина
- 20 г дижонска горчица
- 20 мл прясно изцеден сок от лимон
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За дресинга маточината се разбива в блендер със студения зехтин. В чиста купа се слага горчицата и на тънка струйка се добавя зехтинът с маточината. Бърка се непрекъснато до желаната консистенция, а накрая се добавя фрешът от лимон и се овкусява със сол и пипер.
- 2.
Салатките се накъсват и се смесват, след което се овкусяват с дресинга от маточина.
- 3.
Черният трюфел и репичките се режат на фини слайсове.
- 4.
Овкусената салата се разпределя в чинии, а в средата на всяка порция се слага парче козе сирене, резени трюфел и репичка, ситно нарязан зелен лук, листа от къдравия магданоз и маточина.