Начало За нас Реклама Контакти

Миди с рокфор

Снимка за Миди с рокфор
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Комбинирането на миди със синьо сирене може и да ви се стори необичайно, но това не трябва да ви попречи да опитате тази класическа планинско-морска рецепта от Франция.

СъставНеобходими продукти за 4

  1. 2 кг пресни миди с черупките
  2. 1 с. л. масло
  3. 2 глави лук, нарязани на ситно
  4. 500 г сухо бяло вино
  5. 1 ч. ч. течна сметана 35%
  6. 100 г рокфор или друго синьо сирене
  7.  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Черупките на мидите се почистват с твърда четка, махат се “брадите” им. Отворените миди се изхвърлят.

  2. 2.

    Лукът се запържва леко в сгорещеното масло. Добавя се виното. Щом заври, се слагат мидите. Похлупват се с капак, докато се отворят черупките им. Мидите, които не са се отворили, се изхвърлят.

  3. 3.

    Сосът се прецежда и се слага да поври, докато се редуцира до 200 мл. Отстранява се от огъня.

  4. 4.

    В редуцирания сос се слагат сметаната и натрошеното сирене. Загрява се бавно, докато сиренето се стопи. Заливат се мидите. Поръсват се с черен пипер и пресен магданоз и се поднасят.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари