Миди с рокфор
Комбинирането на миди със синьо сирене може и да ви се стори необичайно, но това не трябва да ви попречи да опитате тази класическа планинско-морска рецепта от Франция.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 кг пресни миди с черупките
- 1 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 500 г сухо бяло вино
- 1 ч. ч. течна сметана 35%
- 100 г рокфор или друго синьо сирене
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Черупките на мидите се почистват с твърда четка, махат се “брадите” им. Отворените миди се изхвърлят.
- 2.
Лукът се запържва леко в сгорещеното масло. Добавя се виното. Щом заври, се слагат мидите. Похлупват се с капак, докато се отворят черупките им. Мидите, които не са се отворили, се изхвърлят.
- 3.
Сосът се прецежда и се слага да поври, докато се редуцира до 200 мл. Отстранява се от огъня.
- 4.
В редуцирания сос се слагат сметаната и натрошеното сирене. Загрява се бавно, докато сиренето се стопи. Заливат се мидите. Поръсват се с черен пипер и пресен магданоз и се поднасят.