Миди с ориз
![Снимка за Миди с ориз](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/49-Midi s oriz_660x430.jpg)
Сами по себе си мидите са пълноценна храна, но за да се изяват отлично в тази роля се нуждаят от малко въглехидрати и фибри. Оризът и зеленчуците в тази рецепта осигуряват завършеността й.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг миди
- 1 ½ ч. ч. ориз с обли зърна, напр. ризон
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 морков, нарязан на ситни кубчета
- 1 резен целина, ситно нарязан
- ½ червена чушка, ситно нарязана
- 100 мл бяло вино или сух вермут
- 1 с. л. масло
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- сол и черен пипер на вкус
- 1 лимон за гарниране
- 2 стръка зелен лук за гарниране
-
2 с. л магданоз, ситно нарязан за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се изстъргват с твърда четка под течаща вода, “мустаците” им се изскубват.
- 2.
Оризът се измива в цедка под обилно течаща студена вода.
- 3.
Зехтинът се загрява и в него се сотират празът, морковът и целината за 2-3 мин. Добавя се чушката. Слага се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари. Слагат се 1 ч. ч. гореща вода или зеленчуков бульон. Посолява се на вкус, покрива се с капак и се оставя за 5 мин. на тих огън.
- 4.
Добавят се мидите, маслото и кората от лимон, още 2 ч. ч. гореща вода или бульон и се разбърква. Покрива се с капак. След 5 мин. се маха от огъня, без да се отхлупва и се оставя да постои още 10 мин.
- 5.
Мидите ще са вече отворени и ще са напълнени с ориз. Неотворените се изхвърлят! Поднасят се с резенчета лимон и се поръсват със зелен лук и магданоз.