Миди с лимонов сос
Далечното море вече не може да е оправдание, за да не се насладите на тази свежа рецепта, защото в големите градове сравнително лесно може да се намерят пресни черни миди.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг миди с черупките
- 2 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. ч. вода
- 2 дафинови листа
- 2 с. л. нарязан копър
- 10 зърна черен пипер
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 1 скилидка чесън
- 1 жълтък
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 3 с. л. лимонов сок
- черен пипер на вкус
- пресен лук и копър за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се почистват добре с четка, слагат се в тенджера, заливат се с водата, виното, прибавят се дафиновите листа, зърната пипер и копърът. Слага се 1 ч. л. морска сол. Мидите се варят на тих огън, докато се отворят.
- 2.
Отстранява се едната черупка на мидите, а другата, с месото, се подрежда в плато.
- 3.
Сосът се приготвя, като се разтопява маслото, слага се брашното, разбърква се и се налива 1 ч. ч. от мидения бульон. Отстранява се от огъня и се прибавя жълтъка, лимоновата кора и лимоновия сок. Подправя се с чесъна.
- 4.
Във всяка мида се слага по малко от соса и отгоре се поръсва с копър и пресен лук. Поднасят се топли.