Миди плакия
Зеленчуците и пресните подправки със своя ведър хлорофилен вкус дават нужната доза свежест на любимия черноморски деликатес – черните миди.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг миди
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. ч. вода
- 1 морков, ситно нарязан
- 2 стръка селъри, тънко нарязани
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 1 малък дафинов лист
- 5 зърна черен пипер
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 лимон, нарязан на малки парченца, заедно с кората
- 4 с. л. зехтин extra virgin
-
2 скилидки чесън, пресовани
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се измиват, изстъргват се с тел, почистват се от брадата и отворените се изхвърлят.
- 2.
Слагат се да заврат виното, водата, пиперът, дафиновият лист, селърито, морковът и лукът. Като поврат 4-5 мин., се слагат мидите. Разбъркват се, затварят се с капак и се оставят да поврат 3-4 мин., докато се отворят всичките. Слагат се в тавичка, а бульонът се запазва.
- 3.
Брашното се слага в сух тиган и се запича на умерен огън, докато леко се зачерви, като непрекъснато се разбърква. Залива се с бульона от мидите при непрекъснато бъркане. Добавят се магданозът и копърът. Посолява се на вкус. Мидите в тавата се заливат, отгоре се разпределят резенчетата лимон и се поръсват със зехтина. Запичат се 10 мин. на 200° С.
- 4.
Мидите се разпределят в чинии и се заливат със соса, в който е сложен чесънът. Може да се поръсят допълнително със ситно нарязани копър и магданоз.
- .