Мидена супа от Сан Франциско
Несъмнено продуктите от морето лесно вдъхновяват да бъдат сервирани по необикновен начин, който да подчертае чудесния им вкус. Тази щедра супа от черни миди и риба, поднесена в купички от хляб ще задоволи напълно желанието ви за оригиналност, докато се наслаждавате на свежите аромати на пресни моркови и селъри, както и на необичайното, но перфектно присъствие на белия вермут.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за мидите:
- 1 кг почистени пресни черни миди с черупките
- 3 ч. ч. вода
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- за бульона:
- 100 мл вермут
- 1 ч. ч. селъри, нарязано на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 кубче MAGGI® Гъбен бульон
- за супата:
- 2 с. л. краве масло
- 6 резена бекон, нарязани на ивици
- 400 г филе от бяла риба
- 200 г гъби, нарязани на половинки
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. картофи, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. ч. течна сметана
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. царевично нишесте
- бял пипер на вкус
- 4 големи питки
Начин на приготвяне
- 1.
Водата за мидите се слага да заври заедно с чесъна. Добавят се мидите и се варят, докато се отворят черупките. Месото се отделя, а течността се запазва.
- 2.
Бульонът се приготвя, като се слагат да се варят заедно 2 ч.ч. от отделената течност от мидите, вермутът, зеленчуците и кубчето MAGGI Гъбен бульон. Всичко се вари 30 мин.
- 3.
Маслото се загрява и в него се слага беконът. Запържва се, докато стане хрупкав. Добавят се гъбите, чесънът и лукът. Пържат се 3-4 мин. и се сипват картофите с 1½ ч.ч. вода. Добавя се целият предварително приготвен бульон. Картофите се варят, докато омекнат.
- 4.
Рибата се запича на тиган, леко намазан с олио. Накъсва се на парченца и се прибавя заедно с мидите и пипера към зеленчуците.
- 5.
Нишестето се разтваря леко в малко вода и се прибавя към картофите. Слагат се млякото и сметаната. Всичко се загрява много внимателно, като не бива да завира силно. Супата се сервира, като питките се издълбават и се сипва в средата.