Мидена салата в мрежа
Ако си оплетете добре мрежата, с тази рецепта ще получите идеалната морска салата - дъхава, свежа и атрактивна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г почистени мидени ядки
- 1 скилидка чесън, нарязана на фини кръгчета
- 1 тиквичка
- 1 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- за мрежата:
-
2 яйца
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичката се нарязва на кубчета и се пуска за 30 сек. във вряща подсолена вода. Кубчетата се изваждат, заливат се с ледена вода и се подсушават. Във врящата вода се слага и лукът за 30 сек. Лукът се изважда, прецежда се и се залива с лимоновия сок. След около 20 мин. ще бъде с наситенорозов цвят.
- 2.
Мидите се слагат заедно с чесъна в 2 с. л. загрят зехтин на силен огън за минута.
- 3.
Чушките се нарязват на тънки ивици. Смесват се мидите, чушките, тиквичката и лукът заедно с лимоновия сок..
- 4.
Яйцата се разбиват. Сипват се в шише с малък отвор, например шише от кетчуп. На умерен огън се загрява тиган с незалепващо покритие, леко се намазва с олио и яйцата се шприцоват във форма на решетка. Изпича се само от едната страна. Щом се втвърди, се изважда. Оформят се 4 мрежи.
- 5.
Останалият зехтин се разбива с копъра и сол на вкус. Салатата се овкусява, поставя се върху решетките и се завива на руло.