Менудо или шкембе с нахут
Мексиканска супа, пуерториканска момчешка банда от 70-те и испанско мезе. Тези три неща се означават с една дума - менудо. Днес ви преставяме засищащото мадридско определение, пикантно акомпанирано от лют сос с аромат на мента, кимион и чесън.
СъставНеобходими продукти за 8
- за месото:
- 1 кг телешко шкембе
- 1 телешки джолан
- 1 дафинов лист
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 ч. л. сол
- за нахута:
- 1 ч. ч. сушен нахут или 2 консерви сварен
- 3 ч. ч. вода
- за соса:
- 4 печени люти чушки
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- 1 щипка кимион
- 1 с. л. оцет
- 3 с. л. листа от мента
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се накисва за 12 часа в студена вода. Прецежда се, залива се с 3 ч. ч. студена вода и се слага да се свари за около 40 мин.
- 2.
Почистеното шкембе и джоланът се слагат да се сварят заедно с лука, дафиновия лист, чесъна, пипера, кимиона и солта. Ако се използва тенджера под налягане, се варят около 40 мин., а в обикновена - около 120 мин., или докато месото започне да се отделя от костта. Джоланът се обезкостява, а шкембето се нарязва на ситно. Бульонът се прецежда и се запазва.
- 3.
Лютите чушки за соса се обелват и се стриват в хаванче или се пасират с чесъна, кимиона, оцета и ментата. Сосът се посолява на вкус.
- 4.
Преди сервиране се смесват месото, шкембето, нахутът, сосът и по желание, бульон. Всичко се затопля заедно и се поднася горещо.