Мексикански флан с мед и канела
Флановете, от които най-популярният представител е крем карамелът, са на особена почит в Мексико. В тази страна те се явяват във всякакви екзотични варианти, като се приготвят с местни тропически плодове като маракуя и папая, с различни ядки или, както е в тази рецепта, с класическите мед, канела и ванилия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 яйца
- 150 г мед
- 1 шушулка ванилия
- 1½ ч. ч. прясно мляко
-
¼ ч. л. канела
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват леко и към тях се добавят млякото, семенцата на ванилията и половината мед. Разбъркват се , докато се смесят, но без да се разпенват.
- 2.
Останалият мед се разбърква с канелата.
- 3.
На дъното на 4 формички за крем карамел се сипва по 1 с. л. от канеления мед. Яйчната смес се разпределя в купичките и те се поставят в тавичка с 3 см вряща вода.
- 4.
Пече се в предварително загрята на 170° С фурна за около 40 мин. Поднася се топъл или охладен.