Медени сусамки
Удивително е колко вкусни и едновременно прости са рецепти като тази - със сладките сусамки ще зарадвате и деца, и възрастни, при това ще сте сигурни, че предлагате нещо, което дава сила, настроение и здраве.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 мл мед
- 500 г сусам
- 1 с. л. ленено семе, по желание
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Сусамът и лененото семе се запичат в сух тиган при непрекъснато разбъркване или в микровълнова фурна, като се разбъркват на всеки 30 сек., докато леко се зачервят.
- 2.
Медът се слага да заври в дълбок тиган или тенджерка заедно с портокаловата кора. След като покъкри 3-5 мин., посгъсти се и придобие хубав карамелен цвят, се добавят сусамът и лененото семе, разбърква се и се сипва на слой от 3-4 мм в тавичка, покрита с хартия за печене. Заглажда се с шпатула, намазана с олио. Когато изстине, се нарязва с намаслен нож за рязане на пица или с формички за сладки.
- 3.
Сусамките могат се поръсят с какао на прах или кокосови стърготини.
Идея:
Заместете част от сусама с натрошени ядки.