Медени сладки
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- 125 г меко масло
- ½ ч. ч. кафява захар
- ½ ч. ч. течен мед
- 1 яйце
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 2 ч. ч. ръжено или пълнозърнесто брашно
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- ½ ч. л. смлян анасон
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. смлян карамфил
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 2-3 с. л. студена вода
- за глазурата:
- 2 белтъка
- 500 г пресята фина пудра захар
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2-3 капки глицерин
- за украса:
- сладкарски бои
- цветни желирани бонбони
- захарно тесто
-
формички от Xcerx
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта и се добавят медът и яйцето. Двата вида брашно се смесват със содата и подправките. Сместа се добавя на порции към масления крем, като се редува с водата. Замесва се тесто. Оставя се да почине 30 мин. в хладилник.
- 2.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 4 мм. Изрязват се различни фигурки. Фурната се загрява на 180° С, тавата се покрива с хартия за печене. Сладките се пекат 6 - 12 мин. в зависимост от дебелината и големината им.
- 3. .
Всички съставки за глазурата се разбиват заедно за 3-4 мин. до гъста консистенция. Добавя се 1-2 с. л. вода, докато стане малко по-течна. Проверява се, като нож се прекарва през средата на глазурата и следата трябва да се затвори след точно 10 сек.
- 4.
Глазурата се оцветява в различни цветове. Сипва се в малки хартиени корнети, които се завиват здраво. Сладките се оконтуряват с глазурата, която ще се използва за фон. Шприцова се фонът и сладките се разтръскват, за да се попълнят всички дупчици. Фонът се оставя да засъхне и отгоре се шприцова украса по желание. Още докато е съвсем течна, може да се размесят цветовете с клечица, за да се получат красиви преливания.
- 5.
От захарното тесто се изрязват различни коледни орнаменти с формичките. Изрязва се фон с диаметъра на сладките и се залепва с малко алкохол за сладките. Отгоре може да се шприцова глазура или да се залепят други елементи от захарно тесто.