Начало За нас Реклама Контакти

Медени сладки

Снимка за Медени сладки
240
Време за приготвяне: 240 минути
Подходяща напитка - вино

Поглеждайки на запад все по-често на родната коледна трапеза се появяват традиционните за голяма част от Европа медени курабийки, ухаещи на канела, карамфил и джинджифил.

СъставНеобходими продукти за 30 броя

  1. 125 г меко масло
  2. ½ ч. ч. кафява захар
  3. ½ ч. ч. течен мед
  4. 1 яйце
  5. 1 ч. ч. бяло брашно
  6. 2 ч. ч. ръжено или пълнозърнесто брашно
  7. 1 ч. л. сода бикарбонат
  8. 1 ч. л. смлян джинджифил
  9. ½ ч. л. смлян анасон
  10. 1 ч. л. канела
  11. ½ ч. л. смлян карамфил
  12. 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  13. 2-3 с. л. студена вода
  14. за глазурата:
  15. 2 белтъка
  16. 500 г пресята фина пудра захар
  17. 1 ч. л. лимонов сок
  18. 2-3 капки глицерин
  19. за украса:
  20.  сладкарски бои
  21.  цветни желирани бонбони
  22.  захарно тесто
  23.  формички от Xcerx
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива със захарта и се добавят медът и яйцето. Двата вида брашно се смесват със содата и подправките. Сместа се добавя на порции към масления крем, като се редува с водата. Замесва се тесто. Оставя се да почине 30 мин. в хладилник.

  2. 2.

    Тестото се разточва на пласт с дебелина 4 мм. Изрязват се различни фигурки. Фурната се загрява на 180° С, тавата се покрива с хартия за печене. Сладките се пекат 6 - 12 мин. в зависимост от дебелината и големината им.

  3. 3. .

    Всички съставки за глазурата се разбиват заедно за 3-4 мин. до гъста консистенция. Добавя се 1-2 с. л. вода, докато стане малко по-течна. Проверява се, като нож се прекарва през средата на глазурата и следата трябва да се затвори след точно 10 сек.

  4. 4.

    Глазурата се оцветява в различни цветове. Сипва се в малки хартиени корнети, които се завиват здраво. Сладките се оконтуряват с глазурата, която ще се използва за фон. Шприцова се фонът и сладките се разтръскват, за да се попълнят всички дупчици. Фонът се оставя да засъхне и отгоре се шприцова украса по желание. Още докато е съвсем течна, може да се размесят цветовете с клечица, за да се получат красиви преливания.

  5. 5.

    От захарното тесто се изрязват различни коледни орнаменти с формичките. Изрязва се фон с диаметъра на сладките и се залепва с малко алкохол за сладките. Отгоре може да се шприцова глазура или да се залепят други елементи от захарно тесто.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари