Медени миди Сен Жак със зелен сос
Скалопините, известни още под името миди Сен Жак, са прочути с изумителните си вкусови качества. У нас те все още са рядък деликатес, но в случай че сте настроени експериментаторски или ви предстои специален повод, струва си да си доставите едно наистина неповторимо удоволствие, като приготвите това апетитно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за мидите:
- 400 г миди Сен Жак
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. светъл соев сос
- 1 ч. л. сок от лайм
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. печен сусам
- 4 бамбукови шишчета
- за соса:
- ½ ч. ч. нарязан пресен босилек
- 1 ч. ч. нарязан пресен спанак
- 2 с. л. портокалов сок
- 2 с. л. оризов оцет
- 1 ч. л. кафява захар
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лют сос
- 1 с. л. сос от стриди
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се медът, соевият сос, сокът от лайм, джинджифилът и зехтинът. Мидите се слагат в така получената марината и се оставят за 1 час в хладилника.
- 2.
Мидите се отцеждат и сосът се запазва. Нанизват се на шишчетата. Загрява се грил-тиган и в него се пекат мидите по 2-3 мин. от всяка страна на умерен огън. След като се обърнат веднъж, се поливат със запазената марината.
- 3.
Сосът се приготвя, като всички съставки се смесват и се пасират заедно.
- 4.
Скалопините се сервират със сусама, соса и сварен жасминов ориз.