Меча лапа
Андреевден, на 30 ноември, е хубав български празник, на който по традиция се приготвят постни ястия с варива. Предлагаме ви една ефектна рецепта от южните краища на страната ни, която напълно отговаря на изискванията за празничната трапеза, и е много, много вкусна.
СъставНеобходими продукти за 4
- 8 едри печени чушки
- за ориза:
- 1 ч. ч. ориз
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 с. л. зехтин или олио
- 2 с. л. черни маслини, нарязани на кръгчета
- 2 ч. ч. зелев сок или зеленчуков бульон
- 1 клонка мащерка или чубрица
- за боба:
- 1 ч. ч. сварен червен боб
- 1 глава лук, нарязана на тънки кръгчета
- 1 с. л. зехтин или олио
- 1 с. л. нарязан пресен джоджен или 1/2 ч.л. сушен
- 1 сушена чушка, натрошена
- 1 домат от консерва, отцеден и нарязан
- сол на вкус
- за булгура:
- 1 ч. ч. булгур
- 2 ч. ч. зеленчуков бульон
- 2 скилидки чесън, скълцани
- 6 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 4 с. л. зелени маслини, нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Оризовият слой се приготвя, като в загрятата мазнина се задушава празът. Добавят се маслините, чубрицата и оризът. Залива се със зелевия сок или бульона и се оставя на тих огън, докато водата почти попие. Отстранява се от огъня и се оставя покрит.
- 2.
Лукът за боба се запържва в мазнината, добавя се сушената чушка, бобът и доматите. Подправя се с джоджена и сол на вкус и след 3-4 мин. се дръпва от котлона.
- 3.
Булгурът се залива с врящия бульон и се оставя захлупен за 30 мин. Пасира се зехтинът с чесъна, лимоновия сок, магданоза и маслините. Половината от соса се добавя към булгура.
- 4.
В топлоустойчиви купи или в тавичка за печене се подреждат един ред от печените чушки, отгоре оризът, слой чушки, бобен слой и се завършва с булгура. Покрива се с фолио и се запича за 10-15 мин. Сервира се нарязано на парчета, топло или студено, с останалия сос.
Препоръчани напитки: бира; леко червено вино - например гъмза или памид, а от италианските - барбера