Масленки Алфахорес
Алафахорес имат древен и арабски произход, но в Латинска Америка сладките оригинални пурички са се трансформирали в чудни "сандвичи" с млечния карамел dulce de leche.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 1 ч. ч. натурално нишесте
- 1 ч. ч. пшенично брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 пакетче ванилена захар
- 200 г меко масло
- 1 ч. ч. пудра захар
- 2 жълтъка
- 1 консерва подсладено кондензирано мляко или мармалад
- кокосови стърготини или смлени орехи за овалване
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Консервата кондензирано мляко се слага неотворена в тенджера под налягане, покрива се с вода и се оставя да къкри за 1,5 часа. Ако се вари в обикновена тенджера, се оставя да ври 3 часа. Охлажда се и се отваря. Млякото ще се е превървало в dulce de leche или млечен карамел.
- 2.
Брашното се пресява заедно с нишестето и бакпулвера. Добавят се солта и ванилената захар.
- 3.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се жълтъците един по един. Сипва се постепенно брашнената смес и се оформя на топка. Не бива да се меси и бърка дълго време. Увива се във фолио и се оставя в хладилника за най-малко един час.
- 4.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 3 мм и се нарязва на кръгове с формички за сладки. Изпичат се в загрята фурна на 180° С за 10 - 12 мин. върху хартия за печене. Не бива да покафеняват. Охлаждат се в тавата.
- 5.
Сладките се слепват две по две с лъжица от карамела. Отстрани се овалват в кокосови стърготини или орехи.