Начало За нас Реклама Контакти

Масленки Алфахорес

Снимка за Масленки Алфахорес
150
Време за приготвяне: 2,5 часа + 1 час охлаждане на тестото
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Алафахорес имат древен и арабски произход, но в Латинска Америка сладките оригинални пурички са се трансформирали в чудни "сандвичи" с млечния карамел dulce de leche.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • 1 ч. ч. натурално нишесте
  • 1 ч. ч. пшенично брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 200 г меко масло
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 2 жълтъка
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко или мармалад
  •  кокосови стърготини или смлени орехи за овалване
  •  пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Консервата кондензирано мляко се слага неотворена в тенджера под налягане, покрива се с вода и се оставя да къкри за 1,5 часа. Ако се вари в обикновена тенджера, се оставя да ври 3 часа. Охлажда се и се отваря. Млякото ще се е превървало в dulce de leche или млечен карамел.

  • 2.

    Брашното се пресява заедно с нишестето и бакпулвера. Добавят се солта и ванилената захар.

  • 3.

    Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се жълтъците един по един. Сипва се постепенно брашнената смес и се оформя на топка. Не бива да се меси и бърка дълго време. Увива се във фолио и се оставя в хладилника за най-малко един час.

  • 4.

    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 3 мм и се нарязва на кръгове с формички за сладки. Изпичат се в загрята фурна на 180° С за 10 - 12 мин. върху хартия за печене. Не бива да покафеняват. Охлаждат се в тавата.

  • 5.

    Сладките се слепват две по две с лъжица от карамела. Отстрани се овалват в кокосови стърготини или орехи.


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари