Маруля на грил с песто от сушени домати
Изпичането на грил на свежите марули може да е встрани от българския вкус, но има дълбока и вкусна връзка със средиземноморската кулинария.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 малки марули
- 3 с. л. ситно нарязани сушени домати, мариновани в зехтин
- 200 мл зехтин от маринатата на доматите
- 1 скилидка чесън, нарязана
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 5-6 листа босилек, нарязани
- 50 г пармезан
-
50 г тънки резени прошуто, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Прошутото се слага върху хартия за печене и се изпича във фурна на 150° С за 15 мин., докато стане хрупкаво.
- 2.
Външните листа на марулите се отстраняват. Вътрешността се срязва на две по дължина. Половинките се намазват леко със зехтин от доматите. Слагат се върху нагорещен грил или грил-тиган да се запекат от двете страни, докато се образуват хубави линии. Посоляват се.
- 3.
Доматите се пасират заедно с останалия зехтин, чесъна, босилека и оцета. Марулите се поръсват с пестото и едро настъргания пармезан. Сервират се топли, поръсени с чипса от прошуто.