Марокански кускус със зеленчуци
Най-известният кулинарен принос на берберите от Северна Африка, кускусът е бързо за приготвяне, щедро на вкусове и много питателно ястие. Опитайте тази мароканска рецепта, която е толкова подходяща за един лек обяд или вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. зехтин
- 3 глави лук, нарязани на много ситно
- ½ ч. ч. зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. сварен нахут или от консерва
- 1 щипка шафран
- 1 щипка индийско орехче
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. джинджифил на прах
- 1 пръчица канела
- 6 домата, обелени и нарязани на четвъртини
- 400 г моркови, нарязани на кръгчета
- 400 г бяла ряпа, нарязана на пръчици
- 1 дюля, нарязана на кубчета, по желание
- 2 тиквички, нарязани на кръгчета
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. стафиди
- 4 ч. ч. арабски кускус
- 50 г масло
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат сухите подправки, разбъркват се леко и се слага лукът. Когато поомекне, се добавят морковите и ряпата. Разбъркват се 2-3 мин. Добавят се тиквичката, дюлята, лютите чушки и нахутът. Слагат се доматите, налива се бульонът.
- 2.
Кускусът се поставя в гевгир или приставка за пара над зеленчуците. Тенджерата се затваря и всичко се оставя да покъкри 15 мин. Слагат се стафидите, а кускусът се покрива с малки бучици от маслото. Тенджерата се затваря за още 2-3 мин. Ако се използва булгур, се измива и се залива с гореща вода. След 20 мин. се прецежда и се слага в тиган на котлона да се овкуси в разтопеното масло, малко сол и черен пипер.
- 3.
Кускусът се разпределя в чиниите, оформя се кладенче и в него се слагат зеленчуците.