Начало За нас Реклама Контакти

Марокански кускус със зеленчуци

Снимка за Марокански кускус със зеленчуци
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Най-известният кулинарен принос на берберите от Северна Африка, кускусът е бързо за приготвяне, щедро на вкусове и много питателно ястие. Опитайте тази мароканска рецепта, която е толкова подходяща за един лек обяд или вечеря.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 с. л. зехтин
  • 3 глави лук, нарязани на много ситно
  • ½ ч. ч. зеленчуков бульон
  • 1 ч. ч. сварен нахут или от консерва
  • 1 щипка шафран
  • 1 щипка индийско орехче
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. джинджифил на прах
  • 1 пръчица канела
  • 6 домата, обелени и нарязани на четвъртини
  • 400 г моркови, нарязани на кръгчета
  • 400 г бяла ряпа, нарязана на пръчици
  • 1 дюля, нарязана на кубчета, по желание
  • 2 тиквички, нарязани на кръгчета
  • 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 ч. ч. стафиди
  • 4 ч. ч. арабски кускус
  • 50 г масло
  •   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат сухите подправки, разбъркват се леко и се слага лукът. Когато поомекне, се добавят морковите и ряпата. Разбъркват се 2-3 мин. Добавят се тиквичката, дюлята, лютите чушки и нахутът. Слагат се доматите, налива се бульонът.

  2. 2.

    Кускусът се поставя в гевгир или приставка за пара над зеленчуците. Тенджерата се затваря и всичко се оставя да покъкри 15 мин. Слагат се стафидите, а кускусът се покрива с малки бучици от маслото. Тенджерата се затваря за още 2-3 мин. Ако се използва булгур, се измива и се залива с гореща вода. След 20 мин. се прецежда и се слага в тиган на котлона да се овкуси в разтопеното масло, малко сол и черен пипер.

  3. 3.

    Кускусът се разпределя в чиниите, оформя се кладенче и в него се слагат зеленчуците.


Подходящи типове вина
Юни 2009
Още подобни рецепти
Коментари