Мароканска супа харира
Богата и хранителна лятна супа с екзотичен произход, в която агнешкото месо е придружено с леща, нахут и домати и цялото съчетание е овкусено с богат набор от подправки. Със сигурност ще останете приятно изненадани от това предложение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г агнешко месо, нарязано на малки кубчета
- 2 с. л. масло
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- ½ ч. л. куркума
- 1 щипка канела
- 500 г белени домати
- ½ ч. ч. червена леща
- 250 г сварен нахут
- 1 ч. л. средиземноморска шарена сол
- 5 глави дребен лук, почистени
- 3 с. л. фиде
- 4 с. л. нарязан на ситно кориандър или магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разтопява и в него се слагат лукът, месото, куркумата и канелата. Всичко се разбърква 5 мин.
- 2.
Доматите се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на едри парчета. Прибавят се към месото. Оставя се да поври 10 мин.
- 3.
Към месната смес се добавя лещата, отцеденият нахут, 500 мл вода и сол на вкус. Всичко се покрива и се оставя да къкри 30-40 мин., докато омекне месото.
- 4.
Добавят се почистените лукчета, а след 15 мин. се слага фидето. След 5 мин. супата е готова. Сервира се поръсена с пресен кориандър и лимонов сок.
Съвет:
Ако искате сами да си сварите нахут, трябва да го накиснете от предната вечер в студена вода и да го сложите да се вари заедно с месото.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина