Мариновано кисело мляко
Киселото мляко е вероятно най-характерният продукт за българската национална кухня, а и един от най-често използваните. Затова не е чудно, че традицията го познава и мариновано. Тази рецепта изисква поне три дни подготовка, така че захванете се още днес.
СъставНеобходими продукти за 4
- 600 г кисело мляко с масленост 4,5%
- 1 ч. л. морска сол
- 2 ч. л. сушена чубрица
- 1 ч. л. сушен джоджен
- 1 ч. л. сушен магданоз
- 250 мл зехтин
- 1 к. л. черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1 сушена люта чушка, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Киселото мляко се обърква леко със солта и черния пипер и се слага в тензух или двойно прегъната марля да се отцеди 2 дни в хладилника.
- 2.
Смесват се сухите подправки. От изцеденото мляко с ръце, намазани с мазнина се правят малки топчици и се овалват в подправките. Всички топки се пускат в съд и се заливат със зехтина. В мазнината се слагат лютата чушка и дафиновият лист. Оставят се да престоят един ден на хладно. Сервират се с топъл хляб.