Мариновани калмари
Ястие в духа на средиземноморската кухня, в което апетитните калмари са щедро ароматизирани с розмарин и леко пикантни. Могат да се консумират веднага или след няколко дни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 мл вода
- 100 мл зехтин extra virgin
- 1 кг калмари, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина 1 см
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. соев сос
- 2 стръка пресен розмарин
- 3 с. л. оризов или ябълков оцет
- 2 скилидки чесън
- 8 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1 сушена люта чушка
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат водата и зехтинът. Сипват се калмарите и се оставят да къкрят 3 мин. Прибавя се соевият сос . Сместа се охлажда и се прибавят магданозът, цялата люта чушка и розмаринът.
- 2.
Калмарите с маринатата се слагат в подходящ стъклен съд. Слагат се лукът, оцетът, чесънът, черният пипер и дафиновият лист. Калмарите могат да се консумират веднага или да се съхранят в хладилника до 7 дни.
- 3.
Калмарите може да се поднесат като допълнение към зелена салата или върху препечена филийка, поръсени с черен пипер.