Мариновани дребни камби с пастет от сирене
„Кухнята на хобита“ е блог посветен на „умерено здравословното хранене“. Вече заприличва на изобилните складове и килери на дребните толкинови герои, но по един истински полезен за здравето начин. Задачата да напълни това виртуално кулинарно пространство си е поставил Радан Кънев - познат повече с работата си като адвокат и с разсъжденията си за политиката on line. Встрани от тези занимания Радан се представи в кухнята на „Меню“ като чудесен готвач със завладяващо присъствие, а рецептата за мариновани камби, приготвена от него, съчетава умело все още продължаващия есенен сезон и тематиката на „Кухнята на хобита“ .
СъставНеобходими продукти за 4
- 12 дребни камби
- 4 тумбести люти чушки
- за маринатата:
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. винен оцет
- 3-4 скилидки чесън, срязани на две
- 1-2 дафинови листа
- 1 резен целина или 3-4 листа
- 1 ч. л. кориандър на зърна
- сол и черен пипер на вкус
- за плънката:
- 200 г краве сирене
- 200 г извара
- 2 с. л. кисело мляко
- 4-5 резена сушени домати, нарязани на ситно
- 1 с. л. каперси, по желание
- 2-3 стръка мащерка, по желание
- листата от 2 стръка пресен босилек
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Продуктите за маринатата се кипват в дълбок тиган с 1,5 л вода.
- 2.
Камбите и лютите чушлета се слагат в маринатата, така че тя да ги покрива. Оставят се да врат около 10 мин., докато започнат леко да омекват. Отцеждат се и се оставят да поизстинат.
- 3.
Всички продукти за плънката се разбъркват добре. Листата босилек се прибавят накрая.
- 4.
Камбите и лютите чушлета се пълнят с плънката. Сервират се охладени.
Пълнените мариновани камби са превъзходно мезе за узо, йени ракъ и други анасонови напитки.