Маринован телешки стек със зеленчуци на грил
Кивито, освен многобройни други полезни вещества, съдържа и известно количество ензими, които могат да разграждат протеините. Затова зелените плодове са чудесна съставка за маринати, както можете да се убедите, ако приготвите този телешки стек.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 парчета телешко бонфиле х 150 г
- 4 плода киви
- 4 с.л. зехтин
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 4 гъби
- 1 чушка
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 клонче розмарин
- 1 скилидка чесън, наряза на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Кивито се настъргва и с него се намазват филетата от всички страни. Оставят се да постоят 2-3 часа на стайна температура. След това се подсушават, намазват се със зехтина и се подправят със сол и пипер на вкус.
- 2.
Зеленчуците се нарязват на тънки резени и се мариноват за 20 мин. в зехтина, балсамовия оцет, нарязания на ситно розмарин и чесъна. Изпичат се на скара или в загрят грил-тиган, като марината се запазва и се оставя да овкуси изпечените зеленчуци.
- 3.
Месото се слага да се запече в добре сгорещен тиган по 3 мин. от всяка страна. Оставя се да починат 3-4 мин. преди сервиране.
- 4.
Филетата се гарнират със зеленчуците.