Манастирско ястие
По принцип в нашенските манастири монасите си хапват доста рядко мръвки, тъй като църковните догми им повеляват да постят през по-голямата част от годината. Така че месните гозби по манастирски могат да се смятат за изключение, потвърждаващо правилото. И както всички изключения това е особено вкусно, защото божиите раби обичат да си угаждат, когато имат тази възможност.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г телешко месо
- 2 глави лук
- 2 средни домати, обелени и нарязани на ситно
- 250 г гъби
- 2 червени пиперки
- 100 г ориз
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 2 люти чушлета
- 100 мл вино
- 1 дафинов лист
- мащерка на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се измива, обезкостява се и се почиства от ципите. Нарязва се на средно големи кубчета.
- 2.
В сгорещената мазнина се задушава за 2-3 мин. лукът, прибавя се месото и след 10 мин. се слагат се половината домати и червеният пипер, черният пипер и дафиновият лист. Всичко се залива с 300 мл гореща вода и виното. Щом заври, се слагат нарязаните на ивички гъби, а след 10 мин. - почистените от семената и нарязани пиперки и чушлета.
- 3.
Ястието се прехвърля в глинен или друг огнеупорен съд и се пече в умерена фурна (180-200°С), докато месото омекне. Прибавят се оризът, солта и мащерката. Отново се слага във фурната. Когато оризът е почти готов, се слагат останалите домати. След 10 мин. ястието е готово. Сервира се с нарязания магданоз.
Идея:
Заедно с месото може да прибавите 2-3 моркова, нарязани на кръгчета, и млечна царевица.