Маклюбе - месо с ориз по арабски
Арабия Феликс"Древните римляни не са били хич глупави. Дали са горното наименование на южната част на Арабския полуостров, където в земите на днешен Йемен е живеел народът саба. Кралицата на саба е била известна не само с красотата, но и с богатството си. Ще се попитате защо ли ви разправяме всичко това. Ами, защото богатството на Нейно величество се дължало най-вече на търговията с подправки, каквито ще намерите и в тази рецепта."
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешко месо
- 500 г патладжани
- 300 г картофи
- 300 г домати
- 1 ч. ч. ориз
- 1 ч. л. олио
- 2 дафинови листа
- 1 ч. л. стрит бахар
- 1 ч. л. смлян кимион
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на средни кубчета и се сварява в подсолена вода заедно с единия дафинов лист.
- 2.
Патладжаните се обелват, нарязват се на кръгчета и се посоляват. Оставят се за 15 мин., за да се отдели горчивият сок.
- 3.
Обелват се картофите и се нарязват на кръгчета.
- 4.
Картофите и патладжаните се изпържват до златисто.
- 5.
В тенджера се подреждат на редове доматите, картофите, патладжаните, месото и измитият ориз. Всичко се посолява, прибавят се подправките и се покрива с вода. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри, докато се свари оризът. Готовото ястие се оставя захлупено за 15 мин. и се обръща върху голяма чиния.
Ястието се реже като торта и се сервира с кисело мляко.