Макарони със спанак и сирене
Пълнозърнестите макарони са едно нововъведение в очарователния свят на пастата, но вече имат своето добро място. Малко по-изразеният им вкус, както и лютивината от чушката, успешно поддържат и засилват усещанията, които ни носят тръпчивият спанак, леко пиперливата рукола и сметаново-пикантното сирене в тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пълнозърнести макарони
- 3 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, ситно нарязан
- 200 г спанак и/или рукола
- 2 малки сушени люти чушки
- 200 г натрошено овче или синьо сирене
-
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат чушчиците и чесънът за 1-2 мин., докато стане ароматен. Добавя се спанакът и се разбърква за кратко, само да завехне.
- 2.
Макароните се сваряват според инструкциите на опаковката. Прецеждат се и се запазват 3-4 с. л. от водата, в която са врели.
- 3.
Горещи се изсипват в спаначената смес, разбъркват се добре и се слага сиренето. Ако изглеждат сухи, се прибавя запазената течност. Могат да се подправят с още ароматен зехтин и капки лимонов сок.