Макарони на фурна със сос от сирене
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г макарони
- 2 с. л. масло
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 2 с. л. брашно
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. горчица
- 1 ч. ч. настърган грюер или кашкавал
- 100 г сирене тип дунавия
- 2 с. л. магданоз и копър, ситно нарязани
- ½ червена сушена чушка, ситно нарязана
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Макароните се сваряват според указанията на опаковката. Отцеждат се.
- 2.
През това време празът се задушава в загрятото масло с 1 с. л. вода за 2-3 мин. Когато остане на мазнина, се добавя брашното, разбърква се и се налива млякото. Разбърква се на тих огън 3-4 мин., докато се сгъсти. Прибавят се горчицата и грюерът, като от последния се запазва 1 с. л. за поръсване.
- 3.
Сосът се смесва с макароните и всичко се сипва в тавичка. Поръсват се натрошеното сирене дунавия, зелените подправки, сушената чушка и останалият грюер. Запичат се за 10 - 15 мин. във фурна, загрята до 200° С.
Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари