Начало За нас Реклама Контакти

Лукчета с цвекло на фурна

Снимка за Лукчета с цвекло на фурна
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Лукчетата остават леко хрупкави и свежестта им приятно балансира землистото наслаждащо цвекло. Ястието е супер както самостоятелно, така и за гарнитура.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 средноголеми глави червено цвекло
  2. 600 г дребни почистени малки лукчета, пресни или замразени
  3. 5-6 стръка мащерка
  4. 100 мл зехтин
  5. 1 с. л. мед
  6. 1 с. л. ябълков оцет
  7. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  8. 100 г синьо сирене, по желание
  9. ½ франзела
  10. 1 скилидка чесън, пресована
  11. 1 ч. л. риган
  12.  сол и черен пипер на вкус
  13.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Двете глави червено цвекло се измиват, подсушават се, намазват се със зехтин и се увиват в алуминиево фолио заедно със стрък мащерка. Слагат се да се пекат 45 - 50 мин. във фурна загрята до 190° С. Обелват се и се нарязват на кубчета.

  2. 2.

    Ако лукчетата са пресни, се увиват във фолио заедно с 3 с. л. зехтин, меда и малко сол и също се слагат във фурната заедно с цвеклото. След 30 мин. са готови.

  3. 3.

    Ако лукчетата са замразени, се слагат в 3 с. л. загрят зехтин и се разбъркват на силен огън, докато се зачервят. Добавят се медът, оцетът, мащерката, сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Франзелата се начупва на хапки. Останалият зехтин се смесва с чесъна и ригана и хапките се намазват.

  5. 5.

    В тава се смесват цвеклото и лукчетата. Ако има нужда, се подправят със сол. Поръсват се с останалата мащерка, както и с натрошеното сирене, хапките франзела и магданоза. Запичат се за 20 мин. в загрята фурна, докато сиренето се разтопи и зачерви.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари