Лукчета с цвекло на фурна
Лукчетата остават леко хрупкави и свежестта им приятно балансира землистото наслаждащо цвекло. Ястието е супер както самостоятелно, така и за гарнитура.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средноголеми глави червено цвекло
- 600 г дребни почистени малки лукчета, пресни или замразени
- 5-6 стръка мащерка
- 100 мл зехтин
- 1 с. л. мед
- 1 с. л. ябълков оцет
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 100 г синьо сирене, по желание
- ½ франзела
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. риган
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Двете глави червено цвекло се измиват, подсушават се, намазват се със зехтин и се увиват в алуминиево фолио заедно със стрък мащерка. Слагат се да се пекат 45 - 50 мин. във фурна загрята до 190° С. Обелват се и се нарязват на кубчета.
- 2.
Ако лукчетата са пресни, се увиват във фолио заедно с 3 с. л. зехтин, меда и малко сол и също се слагат във фурната заедно с цвеклото. След 30 мин. са готови.
- 3.
Ако лукчетата са замразени, се слагат в 3 с. л. загрят зехтин и се разбъркват на силен огън, докато се зачервят. Добавят се медът, оцетът, мащерката, сол и пипер на вкус.
- 4.
Франзелата се начупва на хапки. Останалият зехтин се смесва с чесъна и ригана и хапките се намазват.
- 5.
В тава се смесват цвеклото и лукчетата. Ако има нужда, се подправят със сол. Поръсват се с останалата мащерка, както и с натрошеното сирене, хапките франзела и магданоза. Запичат се за 20 мин. в загрята фурна, докато сиренето се разтопи и зачерви.