Начало За нас Реклама Контакти

Бейгъли

Снимка за Бейгъли
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 2 часа за втасване
I
Степен на трудност - Лесна

Историята на бейгълите може да се проследи чак до началото на XVII век в еврейските квартали на полските градове. Сега те са кулинарният символ на уличната храна на Ню Йорк, но всеки лесно може да ги приготви и у дома.

СъставНеобходими продукти за 4 или 8 броя

  • 150 мл хладка вода
  • ½ с. л. инстантна мая
  • 2 ч. ч. брашно за баници
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. сол
  • за варене:
  • 2 л вода
  • 4 с. л. мед
  • за поръсване:
  • ½ ч. ч. бял сусам
  • 1 с. л. кристална сол
  • 1 белтък, разбит с 1 с. л. вода
  • за шунковото масло:
  • 200 г шунка, ситно нарязана
  • 100 г меко масло
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • за сьомговото масло:
  • 150 г пушена сьомга
  • 100 г меко масло
  • 2 ч. л. копър, ситно нарязан
  •  сок и кора от лимон

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разбърква с брашното и солта. Медът се разтваря във водата.

  • 2.

    Към брашното постепенно се прибавя водата. Замесва се твърдо тесто. Ако се ползва робот, се меси 8 мин., а на ръка – 15 мин.

  • 3.

    Оформя се на топка, слага се в леко намазнена купа и се оставя да втаса около 100 мин. Трябва да се надигне, но не и да си удвои обема.

  • 4.

    Тестото се разделя на 4 парчета, които се оформят на топки. За по-малки бейгъли тестото може да се раздели на 8 части. В центъра се пробождат с показалец. Отворът се разширява, като се използват палецът и показалецът и бейгълите се въртят около тях. Отворът трябва да стане 5 см в диаметър. Оставят се да починат 30 мин. покрити. Отворът отново се оформя с показалец.

  • 5.

    Фурната се загрява на 220° С.

  • 6.

    Водата се слага да ври на умерен огън. Прибавя се медът.

  • 7.

    В къкрещата вода се пускат по 2 геврека едновременно и се готвят по 1 мин. от всяка страна. Изваждат се върху решетка.

  • 8.

    Намазват се с белтъка и се овалват в сусама и солта. Пекат се 20-25 мин. до наситен карамелен цвят. Охлаждат се върху решетка.

  • 9.

    За двата вида масло съоъветните съставки се пасират заедно.

  • 10.

    Бейгълите се разрязват на две и се намазват от двете страни с шунково или сьомгово масло. В средатат се слага по резен шунка или пушена сьомга и се гарнира със свежи сезонни зеленчуци.

Окт. 2018
Още подобни рецепти
Коментари