Бейгъли
Историята на бейгълите може да се проследи чак до началото на XVII век в еврейските квартали на полските градове. Сега те са кулинарният символ на уличната храна на Ню Йорк, но всеки лесно може да ги приготви и у дома.
СъставНеобходими продукти за 4 или 8 броя
- 150 мл хладка вода
- ½ с. л. инстантна мая
- 2 ч. ч. брашно за баници
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. сол
- за варене:
- 2 л вода
- 4 с. л. мед
- за поръсване:
- ½ ч. ч. бял сусам
- 1 с. л. кристална сол
- 1 белтък, разбит с 1 с. л. вода
- за шунковото масло:
- 200 г шунка, ситно нарязана
- 100 г меко масло
- 1 ч. л. дижонска горчица
- за сьомговото масло:
- 150 г пушена сьомга
- 100 г меко масло
- 2 ч. л. копър, ситно нарязан
- сок и кора от лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разбърква с брашното и солта. Медът се разтваря във водата.
- 2.
Към брашното постепенно се прибавя водата. Замесва се твърдо тесто. Ако се ползва робот, се меси 8 мин., а на ръка – 15 мин.
- 3.
Оформя се на топка, слага се в леко намазнена купа и се оставя да втаса около 100 мин. Трябва да се надигне, но не и да си удвои обема.
- 4.
Тестото се разделя на 4 парчета, които се оформят на топки. За по-малки бейгъли тестото може да се раздели на 8 части. В центъра се пробождат с показалец. Отворът се разширява, като се използват палецът и показалецът и бейгълите се въртят около тях. Отворът трябва да стане 5 см в диаметър. Оставят се да починат 30 мин. покрити. Отворът отново се оформя с показалец.
- 5.
Фурната се загрява на 220° С.
- 6.
Водата се слага да ври на умерен огън. Прибавя се медът.
- 7.
В къкрещата вода се пускат по 2 геврека едновременно и се готвят по 1 мин. от всяка страна. Изваждат се върху решетка.
- 8.
Намазват се с белтъка и се овалват в сусама и солта. Пекат се 20-25 мин. до наситен карамелен цвят. Охлаждат се върху решетка.
- 9.
За двата вида масло съоъветните съставки се пасират заедно.
- 10.
Бейгълите се разрязват на две и се намазват от двете страни с шунково или сьомгово масло. В средатат се слага по резен шунка или пушена сьомга и се гарнира със свежи сезонни зеленчуци.