Салата с плодове и кореноплоди
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Макар тази сезонна салата да е по-скоро сладка заради основния вкус на плодовете и зеленчуците в нея, тя е добре балансирана с пикантността на ряпата, тръпчивостта на орехите и свежата киселост на лимона и нара.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г червено грозде, срязано на половинки
- 200 г целина, едро настъргана
- 2 ябълки, нарязани на пръчици
- 200 г алабаш или земна ябълка, нарязани на тънко
- 1 бяла ряпа, едро настъргана
- 100 г запечени орехи, едро нарязани
- зърна нар за гарниране
- за соса:
- 1 ч. л. горчица
- 100 мл растително олио
- 1 ч. л. нарязан пресен естрагон
- 1 щипка кора от лимон
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. мед
- 1 щипка смлян черен пипер
- ⅓ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Всички плодове и зеленчуци се разбъркват заедно.
- 2.
За соса всички продукти се разбиват заедно. Подправя се, ако има нужда, с още сол, черен пипер и лимонов сок. Разбърква се с плодовете и зеленчуците.
- 3.
Поръсва се с орехите и зърната нар и се поднася.
Подходящи типове вина
Окт. 2017
Още подобни рецепти
Коментари