Лучени вада с магданозено чатни
Вада често може да се опитат по улиците на индийския щат Керала, но са популярни и като домашно предястие. Рецептата е на студента Хосе Фернандес от Кулинарна академия HRC, който приготви и ястието.
СъставНеобходими продукти за около 30 броя
- 500 г брашно от нахут
- 2 скилидки чесън
- 1 резен пресен джинджифил
- 1 зелена люта чушка
- 250 г лук шалот
- 2 с. л. олио
- сол на вкус
- олио за пържене
- за чатнито:
- 50 г обелени орехи
- 150 г магданоз
- 30 мл зехтин
- 1 ч. л. оризов оцет
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутеното брашно се слага в купа. Добавят се нарязаните на много ситно чесън, джинджифил и люта чушка, нарязаният на тънки ивици шалот, олиото и сол на вкус. Добавя се толкова вода, че да се получи тесто, което може да се оформя с ръка. Може да с добави ½ с. л. бакпулвер, за да се получат по-меки вада. Смесва се добре и се слага за 10 мин. в хладилника.
- 2.
За чатнито орехите се смилат в блендер, добавя се нарязаният на едро магданоз. Докато блендерът работи, на тънка струйка се сипва зехтинът, за да се образува почти хомогенна паста. Блендерът се спира, добавят се оцетът и сол на вкус.
- 3.
Оформят се около 30 топчета, които се пържат на маслена баня до златисто. Горещата вада се отцежда за кратко върху кухненска хартия и се поднася с чатнито.