Лучен коктейл
Свеж, хрупкав и нежен, този ордьовър дава други измерения на простичкия лук - тук той е изискана съставка за по-специални случаи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за розовия лук:
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 500 мл вряща вода
- 120 мл сок от портокал
- 120 мл лимонов сок
- 60 мл сок от грейпфрут
- 1 ч. л. настъргана кора от грейпфрут
- сол на вкус
- за гарниране:
- 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ скилидка чесън, пресована
- 4 листа айсберг или зелена салата
- 4 солени бисквити за гарниране
- зърна от нар
- сол на вкус
- за соса:
- 1 ч. ч. лек зехтин от маслиново кюспе (pomace, памъс)
- ½ ч. ч. студено прясно мляко
- 1 ч. л. горчица
- ⅓ ч. л. лимонена киселина
-
½ ч. л. настъргана кора от лимон
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага за 1 мин. във врящата вода, отцежда се, залива се с ледена вода и се подсушава. Към него се добавят трите вида цитрусов сок и кората, посолява се на вкус и се оставя да се маринова поне 2-3 часа. По този начин лукът придобива наситен розов цвят.
- 2.
Авокадото се обърква с лимоновия сок, чесъна и сол на вкус.
- 3.
Всички продукти за соса се слагат в подходящ съд за пасиране. Най-накрая се налива зехтинът. Пасаторът се пуска в сместа, като се изтегля бавно отдолу нагоре 2-3 пъти, докато се получи гъст сос.
- 4.
В чаши за коктейл се подреждат на пластове сосът, зелената салата, лукът, авокадото и отново слой от розовия лук. Залива се със соса и се гарнира със зрънца нар и солена бисквита.