Лозови сарми с ориз и леща
Ако сте били достатъчно предвидливи да се запасите овреме с лозови листа, с тази рецепта ще имате една много вкусна алтернатива на традиционните сармички. Но дори и да нямате листа у дома, не се кахърете! На пазара се предлагат както консервирани , така и замразени.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 20 консервирани лозови листа
- 500 мл зеленчуков бульон
- 50 г ориз
- 50 г червена леща
- 3 с. л. нарязан пресен или кромид лук
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
- 2 с. л. препечени и нарязани бадеми или кедрови ядки
- 1 к. л. настъргана лимонова кора
- 3 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. нарязан пресен джоджен
- 2 с. л. зехтин
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът, прибавят се оризът и лещата, сол и пипер на вкус, запържват се 2-3 мин., слага се доматът, налива се 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.
- 2.
С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.