Начало За нас Реклама Контакти

Лозови сарми с ориз и леща

Снимка за Лозови сарми с ориз и леща
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако сте били достатъчно предвидливи да се запасите овреме с лозови листа, с тази рецепта ще имате една много вкусна алтернатива на традиционните сармички. Но дори и да нямате листа у дома, не се кахърете! На пазара се предлагат както консервирани , така и замразени.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • 20 консервирани лозови листа
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 50 г ориз
  • 50 г червена леща
  • 3 с. л. нарязан пресен или кромид лук
  • 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
  • 2 с. л. препечени и нарязани бадеми или кедрови ядки
  • 1 к. л. настъргана лимонова кора
  • 3 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. нарязан пресен джоджен
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол на вкус
  •  пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът, прибавят се оризът и лещата, сол и пипер на вкус, запържват се 2-3 мин., слага се доматът, налива се 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.

  2. 2.

    С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.

Подходящи типове вина
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари