Начало За нас Реклама Контакти

Локумки

Снимка за Локумки
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Малки и пръхкаво-стегнати отвън, с мека, топяща се в устата сладка сърцевина – нали ги помните? Локумките са сред любимите лакомства, които бабите ни приготвяха в детството. Защо да не си изпечем една тава веднага? Те са лесни за направа и много вкусни.
 

СъставНеобходими продукти за 40 броя

  1. 250 мл лек зехтин
  2. 150 мл бяло вино
  3. 500 г брашно с набухватели, за кекс
  4. за пълнежа:
  5. 250 г цветен локум
  6. 100 г едри орехови ядки
  7. 200 г пудра захар за овалване
  8. 1 ч. л. ванилена захар
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът се смесва с виното. Малко по малко се прибавя брашното, като се разбърква с дървена бъркалка. Оформя се меко тесто.

  2. 2.

    Локумът се нарязва на едри парченца.

  3. 3.

    Тестото се разделя на топчета с големина на орех, които се сплескват върху дланите. Отгоре се поставя парче локум и парче орех и се завиват на продълговати или кръгли сладки. Слагат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат във фурна, загрята на 160˚ С 10 - 15 мин. или докато много леко порозовеят.

  4. 4.

    Още топли сладките се слагат в купа с пресетите заедно пудра захар и ванилената захар и се овалват.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари