Локумки
Малки и пръхкаво-стегнати отвън, с мека, топяща се в устата сладка сърцевина – нали ги помните? Локумките са сред любимите лакомства, които бабите ни приготвяха в детството. Защо да не си изпечем една тава веднага? Те са лесни за направа и много вкусни.
СъставНеобходими продукти за 40 броя
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се смесва с виното. Малко по малко се прибавя брашното, като се разбърква с дървена бъркалка. Оформя се меко тесто.
- 2.
Локумът се нарязва на едри парченца.
- 3.
Тестото се разделя на топчета с големина на орех, които се сплескват върху дланите. Отгоре се поставя парче локум и парче орех и се завиват на продълговати или кръгли сладки. Слагат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат във фурна, загрята на 160˚ С 10 - 15 мин. или докато много леко порозовеят.
- 4.
Още топли сладките се слагат в купа с пресетите заедно пудра захар и ванилената захар и се овалват.