Лодки със спанак и маслини
Сандвичите никога не са били просто нещо, най-малкото поради факта, че са кръстени на английски граф. А тези хрупкави ⛵ лодки ⛵ с богат вкус и много съставки достойно потвърждават благородническия им произход.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 малки пълнозърнести багети или 1 франзела
- 2 с. л. зехтин extra virgin
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 300 г спанак, подсушен и нарязан
- 4 с. л. маслини
- 250 г фина извара или крем-сирене
- 50 г пушен кашкавал, настърган
- 1 домат, нарязан на кубчета
- 2 с. л. нарязана мента или джоджен
- 1 ч. л. розов пипер
-
хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Багетите се срязват на две по дължина. Вътрешността се издълбава и се натрошава. Издълбаните половинки се напръскват с половината зехтин и се запичат за 10 мин. във фурната на 200° С.
- 2.
Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага лукът, разбърква се 1 мин., прибавят се трохите, разбъркват се и се добавя спанакът. Бърка се, докато завехне. Сместа се разбърква с изварата, маслините, кашкавалът, доматите и ментата. Посолява се на вкус.
- 3.
Запечените половинки багети се напълват със сместа и отново се слагат за 10 мин. във фурната, за да се зачервят. Сервират се горещи, поръсени със счукан розов пипер.