Лингуини с винен карфиол и каперси
Червеното вино освен заради несъмнените му вкусови и ароматни свойства често се използва в готвенето и заради неговия наситен цвят. В тази нестандартна паста то разкрасява белия карфиол в апетитни пурпурни нюанси.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г карфиол
- 2 ч. ч. младо червено вино
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. каперси, нарязани
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 с. л. маслини каламата, нарязани
- 2 филенца аншоа, ситно нарязани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 500 г лингуини
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се нарязва на розички. Виното се кипва с малко сол и карфиолът се слага за 3 мин. в него. Отцежда се. Останалото вино може да се използва за сос или за задушаване и мариноване на месо.
- 2.
Зехтинът се сгорещява и в него се слагат каперсите, чесънът, аншоата и маслините. Разбъркват се на умерен огън 2-3 мин. Прибавят се карфиолът и магданозът, разбърква се и се отстранява от огъня.
- 3.
Лингуините се сваряват според инструкцията на опаковката, отцеждат се и се добавят към карфиолената смес заедно със 100 мл от течността, в която са се варили. Може да се поднесат с настърган пармезан или кашкавал.
Най-добрата компания на чудесната паста е същото младо червено вино, което използвате в рецептата. За предпочитане е то да бъде качествено и леко охладено.