Лингуини с рикота, спанак и сушени домати
Рикотата и спанакът са класическа италианска комбинация на продукти и макар по-често да я срещате като плънка на равиоли, от нея става чудесен сос особено в компанията на уханните сушени домати.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г лингуини*
- 4 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 400 г пресен спанак, нарязан
- 3 с. л. сушени домати в олио, ситно нарязани
- 200 г рикота или крем-сирене
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. запечени кедрови ядки или орехи
-
сол, пипер и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лингуините се сваряват според указанията на опаковката до ал денте. Отцеждат се.
- 2.
В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън, докато се зачервят.
- 3.
Добавят се спанакът, сушените домати, солта и пиперът. Бъркат се на силен огън, докато спанакът завехне.
- 4.
Добавят се лингуините и се слага рикотата. Всичко се разбърква внимателно. Подправя се с лимонов сок на вкус.
- 5.
Пастата се сервира, поръсена с магданоза и кедровите ядки.
*Лингуините са вид италианска паста с формата на дълги ленти, които са широки между 0,5 и 1 см. Това ги прави по-широки от спагетите, но по-тесни от фетучините. Традиционно лингуините се сервират с морски дарове – миди, скариди или с песто