Лимонови агнешки хапки със зелени маслини
Ароматно пролетно ястие от сочно агнешко, допълнено с финия вкус на зелени маслини с бадеми. Комбинация придобива изключителна свежест благодарение на добре подбраните подправки – риган, магданоз и розмарин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г агнешко месо от плешката или бутчето, нарязани на хапки
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- сок от 2 лимона
- 1 с. л. риган
- 1 клонче розмарин
- 4 с. л. зехтин
- 2 връзки зелен лук, нарязани на ситно
- 150 мл бяло вино
- 1 ч. ч. зелени маслини с бадеми
- 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесва се половината от зехтина със сока, кората на лимоните, розмарина и ригана. Добавя се черен пипер на вкус. С тази марината се залива месото, разбърква се добре и се оставя да се маринова поне 4 часа.
- 2.
Загрява се останалият зехтин и в него се слага да се запържи отцеденото мариновано месо. Прехвърля се в подходящ топлоустойчив съд за печене. Добавят се нарязаният лук, маслините и се налива виното и отцедената марината. Съдът се покрива с капак или фолио за свежо съхранение и се слага да се пече около 50 мин. на 180°С. Поднася се с резени лимони и магданоз.
Вариации - * Опитайте със сок от лайм вместо с лимонов. * Заменете виното с бира.