Начало За нас Реклама Контакти

Лимонови агнешки хапки със зелени маслини

Снимка за Лимонови агнешки хапки със зелени маслини
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ароматно пролетно ястие от сочно агнешко, допълнено с финия вкус на зелени маслини с бадеми. Комбинация придобива изключителна свежест благодарение на добре подбраните подправки – риган, магданоз и розмарин.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г агнешко месо от плешката или бутчето, нарязани на хапки
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
  •  сок от 2 лимона
  • 1 с. л. риган
  • 1 клонче розмарин
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 връзки зелен лук, нарязани на ситно
  • 150 мл бяло вино
  • 1 ч. ч. зелени маслини с бадеми
  • 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесва се половината от зехтина със сока, кората на лимоните, розмарина и ригана. Добавя се черен пипер на вкус. С тази марината се залива месото, разбърква се добре и се оставя да се маринова поне 4 часа.

  2. 2.

    Загрява се останалият зехтин и в него се слага да се запържи отцеденото мариновано месо. Прехвърля се в подходящ топлоустойчив съд за печене. Добавят се нарязаният лук, маслините и се налива виното и отцедената марината. Съдът се покрива с капак или фолио за свежо съхранение и се слага да се пече около 50 мин. на 180°С. Поднася се с резени лимони и магданоз.

Вариации - * Опитайте със сок от лайм вместо с лимонов. * Заменете виното с бира.

Апр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари