Лимонено ризото с шампанско
Ризотото е ястие-хамелеон. В зависимост от повода и нуждата може да е семпла засищаща гозба или пък изискано и впечатляващо с вкуса си блюдо, като тази рецепта, изпълнена с цитрусовата свежест на лимона и пенливото вино.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
-
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 350 г ориз арборио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 100 мл шампанско или друго пенливо вино
- 1,2 л горещ пилешки или зеленчуков бульон
- 1 щипка шафран, по желание
- 1 с. л. фино настъргана лимонова кора
- 1-2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. сирене маскарпоне или фино крем-сирене
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът и половината масло се загряват. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 3-4 мин. Слага се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.
- 2.
Бульонът се слага да ври леко заедно с шафрана. Черпак по черпак се налива в ориза при непрекъснато разбъркване. Следващото количество се добавя, когато предишното е напълно абсорбирано от ориза. Когато бульонът остане наполовина, се слага лимоновата кора.
- 3.
След като се налее и последното количество бульон, ризотото се сваля от огъня, добавят се лимоновият сок, маслото и маскарпонето. Разбърква се и се сервира със ситно нарязания магданоз.