Начало За нас Реклама Контакти

Лилии с бял шоколадов мус и лавандула

Снимка за Лилии с бял шоколадов мус и лавандула
60
Време за приготвяне: 1 час + 3-4 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Омайващият контраст на наситения и нежен шоколадов мус и хрупкавите бадемови лилии отвежда този десерт във високите категории на сладкарското изкуство.

СъставНеобходими продукти за около 30 броя

  1. за 30 броя:
  2. 125 г стопено масло
  3. 4 белтъка
  4. 2 с. л. прясно мляко
  5. 125 г брашно
  6. 140 г фина кристална захар
  7. 4 с. л. филирани бадеми
  8. за пълнежа:
  9. 100 мл сметана
  10. 1 ч. л. цвят от лавандула
  11. 250 г бял шоколад
  12. 50 г масло
  13.  замразени червени плодове за гарниране, по желание
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всички продукти за лилиите се оставят да постоят на стайна температура за 2-3 часа. Слагат се в купа и се разбиват с миксер.

  2. 2.

    От сместа се взема по 1 с. л. и се разстила с гърба на лъжица на кръг с диаметър 10 см върху хартия за печене. Слагат се за 4-5 мин. в загрята фурна на 160° С, докато краищата леко се зачервят. Пекат се най-много по 4 наведнъж.

  3. 3.

    Още горещи, се притискат в ниски купички или чашки, за да изстинат във форма на купички.

  4. 4.

    За пълнежа сметаната се слага да заври с лавандулата. Прецежда се и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато се стопи. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се разбърква, докато се разтопи. Охлажда се 3-4 часа и се разбива на мус.

  5. 5.

    За да останат хрупкави купичките, се напълват с ароматния мус непосредствено преди сервиране и се украсяват с червените плодове.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари