Лилии с бял шоколадов мус и лавандула
СъставНеобходими продукти за около 30 броя
- за 30 броя:
- 125 г стопено масло
- 4 белтъка
- 2 с. л. прясно мляко
- 125 г брашно
- 140 г фина кристална захар
- 4 с. л. филирани бадеми
- за пълнежа:
- 100 мл сметана
- 1 ч. л. цвят от лавандула
- 250 г бял шоколад
- 50 г масло
-
замразени червени плодове за гарниране, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за лилиите се оставят да постоят на стайна температура за 2-3 часа. Слагат се в купа и се разбиват с миксер.
- 2.
От сместа се взема по 1 с. л. и се разстила с гърба на лъжица на кръг с диаметър 10 см върху хартия за печене. Слагат се за 4-5 мин. в загрята фурна на 160° С, докато краищата леко се зачервят. Пекат се най-много по 4 наведнъж.
- 3.
Още горещи, се притискат в ниски купички или чашки, за да изстинат във форма на купички.
- 4.
За пълнежа сметаната се слага да заври с лавандулата. Прецежда се и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато се стопи. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се разбърква, докато се разтопи. Охлажда се 3-4 часа и се разбива на мус.
- 5.
За да останат хрупкави купичките, се напълват с ароматния мус непосредствено преди сервиране и се украсяват с червените плодове.