Левурда с яйца и наденички
За свежите и леко пикантни листа на дивия чесън, наричан у нас още левурда или меча лапа, се твърди, че са мощен биостимулатор и че дори имат способността да възстановяват силите на мечките след зимната летаргия. Възможно е, но ако нещо е сигурно, то е че левурдата придава неповторим аромат на ястията.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 листа левурда, нарязана на тънки лентички
- 300 г картофи, небелени, добре измити
- 500 г тънки наденички
- 2 с. л. зехтин или олио
- 125 г моцарела или кашкавал, едро настъргани
- 4 листа босилек, ситно нарязани
- 4 чери доматчета или 1 голям домат, нарязани на кубчета
- 4 яйца
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на малки кубчета.
- 2.
Наденичките се нарязват на парчета от 3 см и се слагат в сгорещения зехтин да се зачервят от всички страни. Добавя се левурдата и се разбърква, докато позавехне. Отстранява се отделената мазнина.
- 3.
В намазан с малко зехтин съд за печене картофите се разбъркват със сол, пипер, босилека, наденичките, моцарелата и левурдата. Отгоре се поръсват доматите и се заливат с леко разбитите яйца. Всичко се запича в загрята на 200° С фурна, докато се зачерви.