Левашники
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. брашно
- 200 мл вода
- 2 с. л. захар
- 1 щипка сол
- 2 с. л. водка
- 1 яйце
- 1 ч. ч. сладко от горски плодове или шипки
- 300 мл олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява. Смесват се водата, захарта, солта, водката и белтъкът. Сипват се в кладенчето и се замесва твърдо тесто. Оставя се да постои 20 мин. покрито и се разточва на тънка кора.
- 2.
Нарязва се на квадратчета, в центъра на всяко се слага по лъжичка от сладкото, краищата се намазват с жълтък и се залепват добре по диагонал.
- 3.
Сгорещява се олиото. Изпържват се от двете страни до златисто. Поднасят се горещи с пудра захар и заквасена сметана.
Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари