Лесни канелони с кайма
Печената паста е особен и изключително привлекателен раздел от италианската кухня, който все по-често трябва да се явява на всякакви маси и по всякакви поводи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г сухи канелони или 16 замразени кори за лазаня
- 500 г кайма
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 600 мл доматен сок или пасирани консервирани домати
- 200 г моцарела или настърган кашкавал
-
сол, зехтин, шарен пипер вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В 2-3 с. л. загрят зехтин се слага чесънът и се разбърква много кратко, докато се засили ароматът му. Слага се каймата и се разбърква с тел за разбиване, за да не стане на едри топчета. Подправя се със сол и шарен пипер на вкус.
- 2.
Канелоните се напълват с месната плънка с помощта на чаена лъжичка. Ако се използват кори за лазаня, първо се размразяват, от по-късата страна се слага по лъжица от плънката и се завиват на пури. Подреждат се в правоъгълна тавичка, добре намаслена, и се заливат с доматения сок. Сокът трябва да ги покрива. Оставят се да постоят 20 мин.
- 3.
Слагат се да се пекат в загрята фурна на 190° С за 30 - 40 мин., докато се зачервят и омекнат. Отгоре се подреждат резенчета моцарела или кашкавал и се запича още 10 мин., докато се зачерви.