Лесковашка плескавица със салата
Освен неоспоримо най-известната и доста огнена лесковашка плескавица в Сърбия и съседните й региони има и други варианти. Шарската е напълнена с кашкавал, а в хайдушката свинското месо е пушено.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 700 г свинско месо
- 300 г телешко месо
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 зелени люти чушки, ситно нарязани
- 1 ч. л. черен пипер
- олио за печене
- сол на вкус
- 200 г заквасена сметана
- 3 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- за салатата:
- 12 големи зелени чушки
- 5 люти чушки
- 2 домата
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Свинското и телешкото месо се смилат заедно два пъти. Объркват се добре заедно с лука, чесъна, лютите чушки, черния пипер и сол на вкус. Каймата се оставя да постои на хладно 30 мин.
- 2.
С мокри ръце се оформят големи кюфтета с дебелина 1 см. Намазват се с олио и се слагат да се изпекат на грил или грил-тиган за 6 - 10 мин. от двете страни. Докато са още горещи, на всяко се слага по 1 с. л. сметана и се поръсва със зелен лук.
- 3.
Зелените, лютите чушки и доматите за салатата се изпичат в тиган или във фурната без мазнина. Обелват се и се нарязват. Объркват се с чесъна, сол и олио на вкус.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България