Начало За нас Реклама Контакти

Лесковашка плескавица със салата

Снимка за Лесковашка плескавица със салата
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Освен неоспоримо най-известната и доста огнена лесковашка плескавица в Сърбия и съседните й региони има и други варианти. Шарската е напълнена с кашкавал, а в хайдушката свинското месо е пушено.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • 700 г свинско месо
  • 300 г телешко месо
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 2 зелени люти чушки, ситно нарязани
  • 1 ч. л. черен пипер
  •  олио за печене
  •  сол на вкус
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • за салатата:
  • 12 големи зелени чушки
  • 5 люти чушки
  • 2 домата
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2 с. л. олио
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Свинското и телешкото месо се смилат заедно два пъти. Объркват се добре заедно с лука, чесъна, лютите чушки, черния пипер и сол на вкус. Каймата се оставя да постои на хладно 30 мин.

  • 2.

    С мокри ръце се оформят големи кюфтета с дебелина 1 см. Намазват се с олио и се слагат да се изпекат на грил или грил-тиган за 6 - 10 мин. от двете страни. Докато са още горещи, на всяко се слага по 1 с. л. сметана и се поръсва със зелен лук.

  • 3.

    Зелените, лютите чушки и доматите за салатата се изпичат в тиган или във фурната без мазнина. Обелват се и се нарязват. Объркват се с чесъна, сол и олио на вкус.


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари