Леща с броколи и синьо сирене
Съчетаването на леща със синьо сирене и броколи може да изглежда малко нетрадиционно, но всъщност е толкова сполучливо, че заслужава да му дадете шанс. Тези на пръв поглед твърде разнородни съставки се допълват и обогатяват взаимно и се получава действително забележителен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. леща
- 3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- 300 г броколи
- 2 с. л. зехтин или олио
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 ч. ч. домати от консерва
- 1 ч. л. сушен босилек
- 200 г синьо сирене
- сол на вкус
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива и се залива със зеленчуковия бульон. Вари се около 20 мин. Прецежда се, като се запазва около ½ ч.ч. от течността, и отново се връща на огъня. Отгоре се слагат розичките броколи, покрива се с капак и отново се слага да ври на умерен огън 5 мин. Внимава се да не изври течността и да не загори.
- 2.
В загрятата мазнина се слага да се запържи лукът до златисто. Прибавят се доматите, риганът, босилекът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се на умерен огън 5-7 мин., докато се сгъсти.
- 3.
Доматеният сос се прибавя към лещата. Ако е необходимо, се подправя допълнително на вкус. Всичко се сипва в съд за печене, поръсва се с настърганото сирене и се запича, докато сиренето се разтопи.
Вариации - · Прибавяте към лука малко нарязан бекон. · Запечете с пушен кашкавал вместо със синьо сирене.